perjantai 3. tammikuuta 2014

Missä on pakki traktorissa?

Lähestyvää koulun aloitusta odotellessa olen koittanut tutustua puutarhatalouden opetussuunnitelmaan. Ensimmäisenä huomio kiinnittyy tähän: 

Ajoharjoitukset ja teknologian perusteet, 2 op. 

"Opiskelija tunnistaa puutarha-alan yleisimmät koneet ja laitteet. Hän osaa ajaa TRAKTORIA ja kytkee siihen 
erilaisia työkoneita. Hän osaa tehdä traktoreille ja pienkoneille ajoon lähtö- ja käyttöönottotarkastukset. 
Hän tekee myös niiden päivittäishuoltoja. Opiskelija harjoittelee työnnettävän ja ajettavan ruohonleikkurin 
käyttöä. Hän tuntee ja tietää koneiden turvallisuusmääräykset ja osaa noudattaa niitä. Häiriötilanteessa 
hän osaa toimia oikein ja turvallisesti. Opiskelija tuntee moottorin perusrakenteen ja hän ymmärtää sen 
toiminnan ja huollon merkityksen moottorin toiminnalle. Hän huoltaa ja korjaa käsityövälineitä. Opiskelija 
lajittelee ja kierrättää syntyneet jätteet."

Vau!

Mä olen aina halunnut päästä ajamaan traktoria! 

AgriMarketin sivut kertoo, että John Deeren 7280R oli vuoden 2012 traktori. Arvatkaa paljon tuollainen vuoden traktori uutena maksaa?! Yli 220 000 euroa!! Onkohan se joku traktoreiden Phantom, vai liekkö on olemassa vieläkin kalliimpia vehkeitä… Traktorien kohdalla puhutaan nimellistehosta ja älytehosta, PSX-kaksoisahdinmoottoreista ja PVX-moottoreista. Onneksi kaikki tuon sarjan koneet alittavat voimassa olevan Stage III B päästönormin ilman urealisäaineistusta, vieläpä tehokkaasti ja taloudellisesti! Hmm… 

Onkohan viljelijöillä jotain kimppatraktoreita? Ja paljonko traktori kuluttaa polttoainetta? Kulutustiedot eivät vielä ole yltäneet ensimmäisten esittelytietojen joukkoon. 

Toivon, ettei Lepaalla opetuskäytössä olevat traktorit ole John Deeren R-mallistoa, joku halvempi malli tuntuisi paremmalta näin aloittelijatraktoristille.

Ja kun kohta hallitsen kaikenlaiset ajettavat ruohonleikkurit, voin ensi kesänä osallistua ruohonleikkuritaitoajokisaan Lepaan puutarhamessuilla.




Traktorihommien lisäksi koulutusohjelmassa opiskellaan ensimmäisenä vuonna kasvibiologiaa ja kasvinsuojelua. Koulutuksessa suoritetaan myös puutarha-alan turvakortit. Näitä ovat ensiapukortti (EA1), työturvallisuuskortti, tulityökortti ja traktorinajokortti. Aika käyttökelpoista osaamista nämä mun mielestäni. Nämä kaikki turvakortit ovat maksullisia, jos niitä lähtee erikseen suorittamaan. En tiedä maksaako opiskelijat näistä vai kuuluuko maksut koulutukseen. Aika jännittävää, enpä oikein edes tiedä mitä kaikkea tulityö pitää sisällään.

Keskeisiä ekan vuoden opintoja ovat avomaan vihannestuotannon perusteet, taimitarhatuotannon perusteet, hedelmä- ja marjatuotannon perusteet. Edessä on aika paljon lajien opiskelua, ja lajien Suomessa menestymisen edellytyksiin tutustumista. Sitten kun perusteet on hallussa, päästään oppimaan tuotantotöitä. Ensimmäisenä vuonna tutustutaan jo myös puutarha-alan yrittämiseen, niin teoriassa kuin myös käytännössä. Ilmeisesti täytyy löytää joku hyvä harjoittelupaikka kesäksi! Saakohan siitä palkkaa...

Ensi viikon jälkeen edessä ensimmäinen koulupäivä!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti