perjantai 11. huhtikuuta 2014

Vahvaa runkoa aina tarvitaan! - Varttamista taimistolla

Taimia tuottavilla taimistoilla omenapuita tuotetaan liukuhihnatyöltä näyttävällä varttamisella. Ymmärtääkseni homma menee jotenkin niin, että tilataan jostain (eli aina Hollannista) perusrunkoja ja sitten leikellään ja teippaillaan ja tuloksena on kas - kasvatusta vailla valmis omenapuu! Perusrunko on yleenä samaa lajia, mutta eri lajiketta kun jalo-osa, eli se pätkä oksaa joka siihen runkoon kiinnitetään. Eli jos omenapuu halutaan, olisi perusrungon hyvä olla omenaa myös. Yleensä käytetään "Antonovka" lajiketta perusrunkona, lienee hyvä ja kestävä runkoinen lajike kyseessä. Antonovkan runkoon voi sitten laittaa mitä tahansa muuta omenalajiketta, ja omenat ovat siis tätä toista lajiketta myös. Aika kummaa touhua.

Mahdollista on varttaa yhteen runkoon vaikka jokaisen perheenjäsenen oma lempiomena. Punaisia Akselille ja keltaisia Siljalle. Elisa haluaisi mielellään vihreää… Mahdollista kyllä on myös eri lajien varttaminen yhteen. Pihjalaan voi vissiin varttaa vaikka mitä. Ei ihme, että tämä lajien tunnistus on hieman haastava laji…. 

No, tämähän täytyy jokaisen puutarhurin tietenkin osata! Opettaja neuvoo ja oppilaat seuraa aikas tarkkaan. 


Välineet hyvässä järjestyksessä. Sitä, tätä ja tuota ja tietenkin Sinolia. 


Jäikö puuvarren osat mieleen kasvibiologiasta?? Nyt sitä tietoa tarvittiin...


Varsinainen reenaaminen alkoi tästä.


Eli kiva risukasahan se siinä. 

Eikun veitsi käteen ja varttamisviiltoja opettelemaan. Opettaja hallitsi hermonsa hyvin, koska oli aika viilipytty. Itse hermoilin hieman opiskelutovereiden sinne tänne suihkivia veitsikäsiä… 

Reenaaminen loppui sitten tähän.


No, tällä kertaa vältyttiin suuremmilta verivahingoilta. Näin ei aina ole… 

Täytyy ruveta pohtimaan minkälaisia lajeja meidän pihjalaan yhdistelisi. Omenoita ja päärynöitä nyt ainakin! 

Ja tässä vielä mistä lie syystä taimistolta löytynyt tällainen joku. Aika hyvä valikoima tuolla Lepaalla on, kun banaanejakin saa ostaa. 26 ja 36 on tainneet nyt tällä kertaa päässeet loppumaan, kun on tuollainen lappu laitettu päälle… :DEi kommentteja:

Lähetä kommentti